Blue Lightning Chartreux

Rasbeschrijving Chartreux

Algemeen
De Chartreux (ook wel Kartuizer genoemd) is de enige blauwe kat die op een "echte" kat lijkt. Hij word dikwijls verward met de Britse Korthaar, deze kat heeft echter meer weg heeft van een teddybeer en kan ook andere kleuren hebben. Een Chartreux is echter altijd blauw van kleur. Ze verschillen zowel in uiterlijk als in karakter van elkaar, alleen de kleur komt soms overeen.

Kop
De kop heeft een omgekeerde trapeziumvorm en is iets langer dan breed. De neusrug is recht, breed en lang en heeft geen stop. Volwassen katers hebben uitgesproken katerwangen.

Oren
De oren zijn middelgroot en staan hoog op het hoofd, wat de kat een alerte uitdrukking geeft.

Ogen
De ogen zijn groot en mogen niet te rond zijn, de buitenste ooghoeken buigen licht naar boven toe. De ogenkleur is goudgeel koper tot amberkleurig. De ogen mogen geen groene zweem vertonen, maar worden naarmate de kat ouder wordt wel wat lichter van kleur.

Lichaam
Een middelgrote tot grote gespierde en stevig gebouwde kat, met name de katers maken een zeer forse indruk. Ze staan hoog op de poten en hebben relatief gezien grote voeten.

Staart
De staart is middellang en breed aan de aanzet, loopt taps toe in een mooie, afgeronde punt. Teruggelegd over de rug reikt deze tot aan het kuiltje tussen de schouderbladen.

Vacht
De chartreux heeft een dubbele, glanzende vacht met een enigszins wollige ondervacht. De vacht mag niet aanliggen, maar staat van het lichaam af en voelt zacht aan. De vacht heeft alle nuances blauw, van bleek blauwgrijs tot dieper blauwgrijs is toegestaan, maar de voorkeur gaat soms uit naar katten met een bleek blauwgrijze vacht. Op de neus, snorhaarkussentjes, de achterkant van de oren en aan de randen van de voetjes is de vacht meer zilverkleurig.

Karakter
Het is een vriendelijke en goedgehumeurde kat met een evenwichtig en rustig karakter die graag in gezelschap is. Hij kan het goed vinden met soortgenoten maar ook de omgang met honden gaat prima. Katten van dit ras zijn prima speelkameraadjes voor kinderen, omdat ze zelden hun nagels zullen uitslaan als iets ze niet bevalt. Ze zoeken eerder uit eigen beweging een rustig plekje op. Ze spelen en klimmen graag, zijn niet zo actief als sommige andere kortharige rassen, maar houden wel van jagen.

Gewicht
De Chartreux is een middelgrote kortharige stevige, de katers kunnen tot 6 a 7 kilo wegen, poezen zijn eerder elegante poema's.

Verzorging
De Chartreux heeft relatief weinig vachtverzorging nodig, het is normaal gesproken voldoende om de vacht eens per week te borstelen.

Video Cats 101 chartreux: